Dones Més Que Mai

Vam començar del no-res amb una gran inquietud per fer coses per les dones. Volíem que fos un grup de dones per les dones, amb ganes de passar i de fer passar una bona estona, creant un ambient de confiança i amistat. Això era l’objectiu, ambiciós i difícil però que per altra part, s’intuïa que era necessari. Hi va haver-hi gent que va apostar-hi a favor i d’altres deien que seria flor d’un dia.

Una de les finalitats de l’associació és apoderar a la dona, donar-li confiança en ella mateixa i en les seves capacitats, a part de la socialització i dels objectius de cada activitat.

Les activitats es van anar començant una per una, arrel de les inquietuds que van manifestar les dones en les primeres trobades que es van fer. Es va veure que tenien una bona acollida i que era una necessitat. Semblava que les dones ho esperessin. I així es van començar a perfilar les diferents activitats: primer la gimnàstica, després se’n va anar afegint de noves: pintura, costura, xerrades informatives, diferents activitats al voltant del món de la ratafia, el Dia de la Dona, recentment la marxa nòrdica,…

La nostra història va començar el dia que es va inaugurar l'edifici de La Cooperativa com a Centre Cívic:

Dues veïnes Sarrià de Dalt, que havien treballat a La Cooperativa, varen parlar amb el Sr. Josep Turbau, que era l’Alcalde en aquell moment, de la conveniència de què la Cooperativa es pogués utilitzar per fer trobades amb les dones del poble, ja que un cop tancada la botiga (o economat, funció primera de l’edifici “Cooperativa La Amistat”), que era on es trobaven les dones del poble i feien petar la xerrada i es socialitzaven, quedava un buit que calia omplir.

Així vàrem començar, anant a trobar la gent al carrer i dient-te’ls-hi que tal dia es trobarien a "La Coope" per parlar si s’esqueia, es feia un cafè.

Això ho teníem clar, teníem inquietuds que de ben segur compartíem amb moltes dones. Calia parlar, escoltar i que cadascú aportés una llavor; és a dir, uns desitjos i una inquietud en forma de proposta. Les dones, especialment de la nostra època, teníem molt clar el nostre destí: els fills, la família, tenir cura dels grans, algunes treballaven fora de casa, tot menys tenir un espai per una mateixa.

Arriba un punt de la vida en què els fills se’n van de casa, els grans acaben el seu cicle, llavors la dona està lliure d’obligacions i moltes vegades se sent buida. Per això, vàrem pensar que era el moment de què la dona es mirés a si mateixa, posés en pràctica tot el que li motiva i que hi havia hagut de posposar.

Res millor que una trobada a l’entorn d’una taula amb un cafè calent entre les mans, d’aquesta complicitat en surten les bones idees.

No volíem oferir només unes activitats ja concertades, la nostra idea era que les dones participessin en el nostre projecte a través de les activitats. No tothom ho veia en positiu, però si gran quantitat de dones inquietes que es volien demostrar a sí mateixes que era una oportunitat per enriquir la seva vida.

D’aquestes trobades va sorgir l’inici de les primeres activitats: xerrades, bingo, manualitat,…, aquestes trobades es van anar regularitzant i es va començar amb les xerrades informatives, aquestes xerrades han estat impartides per diferents professionals: infermeres, metges, fisioterapeutes, remeieres, llevadora, esteticistes,… aquí també donem les gràcies per la seva aportació.

Des del primer moment vam tenir el recolzament de l’Ajuntament i també de l’Associació de Veïns de Sarrià de Dalt, ja que gràcies a aquesta associació vam poder portar a terme les activitats abans de constituir-nos en associació. Aquesta col·laboració amb l’AAVV de Sarrià de Dalt ha seguit durant els anys fins ara, amb la celebració de les arrossades i les revetlles d’estiu.

I un bon dia algú va proposar de fer gimnàstica. Igual que ara, vam començar fent la gimnàstica matins i tardes. És un puntual, hi acudeix i hi ha acudit molta gent al llargs dels anys.

Fèiem un dia a la setmana manualitats amb fang, que després se’l portàvem a coure. Després hi va haver un canvi de monitora i es va proposar de fer pintura a l’oli i així anem fent fins ara.

I per tota aquesta evolució de les trobades i l’inici d’activitats, ens vam constituir en Associació de Dones, amb el nom de “Dones més que mai”, amb els corresponent Estatuts, amb el recolzament de la Sra. Montse Blanco, delegada de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Girona. Des d’aquí volem agrair l’ajut que ens va donar en aquests complicats camins de la burocràcia. I també recordar que l’ICD durant un temps ens va facilitar xerrades molt interessants per part de professionals molt competents sobre: l’autoestima, memòria,… i altres temes.

L’associació es va constituir com a tal el novembre de 2001, tot i que tal com hem comentat, les primeres trobades es van iniciar abans, el gener de 1999, celebrant enguany el 20è aniversari, tal com vam poder mostrar en l’Exposició realitzada a la Cooperativa aquests gener passat. Ser associació ens ha portat a participar més en les activitats del poble, i a compartir tasques amb altres entitats. Ens sentim molt satisfetes d’haver iniciat i mantingut al llarg d’aquests anys la primera Associació de Dones de Sarrià de Dalt.

Però, anem a veure amb més detall quines han estat les activitats:

Una de les activitats que més ens ha sorprès, inclús també a les mateixes pintores, ha estat descobrir la gran capacitat artística de les participants a l’activitat de pintura, les seves obres s’han anat mostrant en les diferents exposicions d’artistes locals de diferents edicions de la Festa Major de Sarrià de Ter.

Una altra de les activitats que fem any darrera any i que vam iniciar al poble de Sarrià de Ter, és la celebració del Dia de la Dona. Vam iniciar la seva celebració l’any 2002 amb una Xerrada sobre els “Drets Jurídics de la Dona” i amb un dinar a El Cabrit de Sant Esteve de Llémena.

En aquest restaurant també va ser tradició durant anys el dinar del dia de Dijous Gras de la nostra Associació.

Una altra activitat més és el taller de tall i confecció, el fet que tinguem l’ocasió d’aprendre a fer els nostres vestits, estimula molt, és un taller molt distret i profitós…

S'han portat a terme moltes i diverses activitats entre elles una de molt simpàtica, per la companyonia que desperta, és la "RATAFIA". A Sarrià sempre se n'ha elaborat, però l'aportació a aquest típic beuratge ha fet que es conegui a Sarrià com a "poble ratafiaire". Fins i tot a Santa Coloma hi arriben els aromes de la nostra ratafia! Ha estat premiada en aquest conrucs, fins i tot en dues ocasions ens han donat els tres premis... Molta gent jove ha entrat en el món de la ratafia a Sarrià, per la qual cosa la continuïtat està assegurada. Fins i tot algun jove ha fet el treball de recerca sobre la ratafia i ha vingut als notres tallers a buscar informació.

Continuem… i l’última activitat ha estat la marxa nòrdica, que ens proporciona benestar pel nostre cos i la nostra ment i és un bon treball que fem en grup, la acollida ha estat molt bona. S’ha creat un bon ambient, fins hi tot hi ve gent de fora del poble perquè s’hi sent ben acollida.

Bé, parlant de les diferents activitats, també és important esmentar les excursions: aquestes són sortides familiars i culturals per conèixer un xic més diferents indrets de casa nostra. Recordem la primera, que es va organitzar conjuntament amb l’Ajuntament, es va anar a Capellades, a visitar el Molí de paper,. Després se s’han dut a terme més o menys dues a l’any, una a la primavera i l’altra a la tardor, sempre buscant que siguin sortides culturals. Han estat profitoses i una bona ocasió per la convivència. S’han visitat diferents llocs: Sagrada Família, Hospital de Sant Pau, Colònia Güell, Jardins de Cap Roig i de Santa Clotilde, entre d’altres.

Una de les últimes activitats en les que col·laboren Dones més que mai, és amb la dinamització del Parc de Salut, que la Diputació de Girona ha instal·lat al Parc de la Cooperativa.

Val dir que l’associació no viu d’esquena a les noves tecnologies, ans el contrari, el grup de Whatsaap és ben viu; ens han facilitat fer reunions on-line que ha estalviat moltes de presencials, ja que la nostra associació comenta tot el que es fa i es desfà i el que s’ha de decidir entre tota la Junta.

Dones més que mai va néixer com una associació de Dones i ho continua essent. Això no vol dir que les activitats no puguin ser mixtes i que no hi sigueu tots i totes benvinguts; tot i que segons els estatuts, les sòcies i els membres de la Junta seguim essent dones.

Volem donar les gràcies a totes i a tots, que ens feu la confiança, però amb un record molt especial a les dones que ens varen recolzar i van impulsar el projecte de bon començament i que algunes ens han deixat.

Amb aquest record ens acomiadem les components de la Junta Directiva i tota l’Associació “Dones més que mai”

 

Sarrià de Ter, setembre de 2019

Contacte: Francesca Panosa

Telèfon: 972170610

Correu electrònic: donesmesquemai@gmail.com

Galeria d'Imatges

Pavelló Poliesportiu

Carrer de Francesc Cambó s/n 
17840 Sarrià de Ter
678 214 379